Viime äijäjoogaharjoituksessa opin itse paljon. Jos harjoituksen lopussa on hyvin aikaa, ohjaan silloin pikkujooganidran. Se on rentotutumisharjoitus, jota myös psyykkiseksi uneksi kutsutaan. Joku siinä vajoaa oikeaan uneen, mikä ei ole tarkoitus, mutta jonka sallin sallivan linjani mukaisesti. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Kun pikkujooganidrassa keskitytään kehon eri osiin melko tarkasti, siihen menee oma aikansa. Noin viisitoista minuuttia. Jos tuota aikaa ei ole, teetän vähän yleisemmän rentoutuksen.

 

Aiemmin tein niin, että ylitin jonkin verran harjoitusajan, kysyttyäni ensi luvan siihen äijäjoogeilta. Viime aikoina en aikoja ole ylitellyt.

 

Kun viime kerralla minulla ei ollut aivan tuota aikaa, päätin kuitenkin kokeilla pikujooganidraa vähän nopeammalla tempolla. Niin tein ja olin tyytyväinen. Ajattelin, että meneehän se hyvin näinkin.

 

Yleensä harjoituksen lopussa sanon: jos jollakulla on kysyttävää, kyseenalaistettavaa tai muuta sanottavaa, niin sana on vapaa. Näiden sanojen jälkeen, eräs mies kysyi: "Oliko keskittymisharjoituksen tempo tänään nopeampi kuin aiemmin? Vai oliko tuntemukseni väärä?

 

Vastasin, että tuntemus oli aivan oikea. Kysyin, että oliko tempo liian luja. Mies vastasi, että tuntui kuin olisi ollut kiire loppurentoutuksessa.

 

Minulle tämä oli tärkeä vastaus. 

 

Tajusin, että ne, jotka ovat tottuneet entiseen tempoon, tunsivat uuden temmon todennäköisesti vähemmän tenhoavaksi. 

 

Tässä on sama ongelma kuin melkein kaikissa ohjauskysymyksissä: ohjaaja joutuu Odysseuksen lailla luovimaan esimerkiksi hitauden Skyllan ja nopeuden Kharybdiksen välistä. Toiset kaipaavat juuri toisenlaista kuin toiset. Toisille sopii toisenlainen kuin toisille. Ohjaajan tulee yrittää aistia, mikä on sopiva keskitie kussakin ryhmässä.

 

Yksi ratkaisu olisi pidempi harjoitusaika. Siihen ei varmaan kovin moni olisi valmis, vaikka usein kuulenkin kommentin, että puolitoistatuntia hurahtaa huomaamatta joogassa.

 

Huomenna maanantaina äijäjoogaan saapuu äijäjoogapaidat ja sen kunniaksi on valokuvaushetki. Lähettelemme kuvia lehdille ilmoituspalstoille. Ei äijäjoogajyrä jyrää ellei jotkut sitä jyrää polje. Pyrintönä potrempi poljento.

 

Veikko

[email protected]

040 – 77 84 895

Äijäjoogien nettisivut: www.kaapeli.fi/~aija/

tai  www.äijäjooga.fi

Jos haluat äijäjoogan sähköpostituslistalle, laita viesti Veikolle (noin 1 – 3 viestiä kuussa tulee listalaisille)